THE SCIENCE OF LIFE LIVING AND NONLIVING

 

THE SCIENCE OF LIFE LIVING AND NONLIVING

SHORT QS

  1. Mention five objects which are non-living but behaving like living objects?

Ans.  Fan (It runs by switching on)

Vehicle (It runs by diesel)

Train (It moves by electricity or diesel)

River (It flows)

Air (It blows).

These objects are non-living but behaving like living organisms.

  1. Name two single celled organisms.

Ans.  Organism made up of single cell are-

Bacteria

Amoeba.

3)  What instrument is used to observe tiny Object?

Ans. Microscope.

4)  Differentiate between Autotrophs and Heterotrophs.

Ans.

AUTOTROPHS HETEROTROPHS
i)Organisms can make their food by own. i)Organisms depend upon other organisms for food.
ii)All green plants are known as autotrophs. ii)All animals are known as heterotrophs.

 

5)  Name the waste products released during respiration.

Ans. Carbon dioxide and water vapour.

6)  How do autotrophs prepare their food?

Ans.With the help of water, sunlight and carbon-di-oxide from air green plant can prepare  their own  food  and their green pigment chlorohyll helps to trap sunlight. The process is known as Photosynthesis.

7) State two different two ways by  which plants respond to stimuli.

Ans. Plant respond to stimuli by:

i) Opening flower in presence of sunlight (e.g. Sunflower)

ii) Dropping of leaf while touching (e.g. Touch-me-not plant)

8)  Mention two ways in which animals reproduce.

Ans.  Animals reproduce by:

i) laying egg (e.g. Bird, Fish, Snake)

ii) giving birth of young baby (e.g. human, dog, cow).

9) Name the process of throwing waste from body.

Ans.  Excretion.

10)  What does a life cycle consist of?

Ans. Life cycle consists of birth, growth, reproduction, ageing and birth.

11)  Fill in the blank: –

a) Energy is liberated from food during the process of________ by breakdown of glucose.

b) The ability to respond to external stimuli or sudden change in surrounding  is called___________.

Ans. a) Respiration

b) Sensitivity.

12) State the statement True/False: correct the false statement.

a) All animal cells are unicellular.

b) By seeds all plant grow.

Ans. a) False; All animal cells are unicellular or multicellular.

b) False; All plants can grow either by seed or by vegetative part.

Long Qs

1)  Write down some characteristics of living things.

Ans. Some characteristics of living beings are: –

i) Living beings need food.

ii) Living beings respire.

iii) Living beings respond to stimuli.

iv) Living beings move.

v) Living beings reproduce.

2)  What do you mean by life span of leaving beings; –

Ans. The time between the birth and death of an organism is called life spam. Living beings have a definite life cycle, birth, growth, reproduction, ageing and death. The total to complete all these activities is called life spam.

3)  Give an example of a non-living thing than grow. How is this growth different from the growth of a living being.

Ans. Sugar crystal acts as living object by growing its size while suspended in a sugar solution though it is a non-living substance.

Growth of non-living object                                                Growth of living object      

i) It is done from outside.                                         i) It is done from inside.

ii) It is happened due to                                          ii) It is happened

deposition of other substances                                due to division of cells.

on it.

4)  How do plants throw out waste?

Ans. Plants  excrete out two types waste:- solid waste and gaseous waste.

  • Gaseous waste like Carbon dioxide and water vapour can be released through minute pores

called stomata present in their leaves.

  • Solid wastes like various salts are stored in some parts of their body like leaves and bark.

Plants shed their leaves and barks to expel the

Solid waste.

5)  How do plant and animals move? How is it different from movement in non-living things?

Ans. There is no locomotory organ  or organ for movement in plant. They move towards the stimuli in response. Weak stem of climber plant twine around supports. Animals have specific organs for movement. By these organs they can move from one place to another.

MOVEMENT OF LIVING ORGANISM MOVEMENT OF NON-LIVING ORGANISM
i)This movement is done by the energy coming from inside the body. i) This movement is done by using energy source from outside.
ii) This movement is controlled by living organism itself. ii)This movement is controlled by non-living source.

 

 

Leave a Reply

error: Content is protected !!