Constitution of India

Very short answer question

1)  When did the constitution of India come into force?

Ans. The Constitution of India came into force on the 26th day of January, 1950.

2)  What does the word ‘Constitution’ mean?

Ans.  The Constitution is a set of fundamental rulesaccording to which the government of acountry is run.

3)  Name the three organs of the Government.

Ans. The three organs of the Government are theExecutive, the Legislature and the Judiciary.

4)  Name four prominent members of the Constituent Assembly.

Ans. PanditJawaharlal Nehru, Dr.Rajendra Prasad,Dr. B.R. Ambedkar and SardarBaldev Singh were the four prominent members of the Constituent Assembly.

5)  Name one Christian member of the Constituent Assembly.

Ans. Dr. H.C. Mukherjee was the Christian member of the Constituent Assembly.

6)  Who were the women members of the Constituent Assembly?

Ans. Sarojini Naidu, Dr.VijayalakshmiPandit,DurgabaiDeshmukh etc. were the prominent women members of the Constituent Assembly.

7) What was the total strength of the ConstitutionAssembly before partition?

Ans. The total strength of the Constituent Assembly before partition was 389members.

8) Who was elected permanent President of the Constituent Assembly?

Ans. The elected permanent President of the Constituent Assembly was Dr.Rajendra Prasad.

9) Who is called the Father of the Indian Constitution?

Ans. Dr.BhimraoAmbedkar is popularly known as the Father of the Indian Constitution.

10)  How many Articles and Schedules does theIndian Constitution have?

Ans. The Constitution of India contains 448 articles and 12 schedules.

11)  Who proposed the ‘Objectives Resolution’ inthe Constituent Assembly?

Ans. PanditJawaharlal Nehru proposed and moved the ‘Objectives Resolution’.

12)  Mention the date when the Constitution ofIndia was declared as passed.

Ans. On November 26, 1949, the Constitution of India was declared as passed.

13)  What is a Preamble?

Ans. Preamble is the introductory part of the Constitution.It is the preface of the Constitution.

14)  Name the body which framed the Constitution of India.

Ans. The Constituent Assembly had framed the Constitution of India.

15)  Who was the Chairman of the DraftingCommittee?

Ans. Dr. B. R. Ambedkar was the honourable chairman of the Drafting Committee.

16)  Name one Anglo-Indian member of the Constituent Assembly.

Ans.  Frank Anthony was the Anglo-Indian member of the Constituent Assembly.

Long Question

1)  What is the difference between a rigid and a flexible Constitution?

Ans. A rigid Constitution is one in which the process of amending the Constitution is not very easy. Example – The U.S. Constitution.

2)  What Fundamental Rights are enumerated inthe Constitution?

Ans. The Fundamental Rights are enumerated in the Constitution and they are

(i) Right to Equality

(ii) Right to Freedom

(iii) Right against Exploitation

(iv)Right to Freedomof Religion

(v) Cultural and Education Rights

(vi) Right to Constitutional Remedies

(vii) Right to education.

3) Mention any one federal feature of our Constitution.

Ans. The law-making powers in India are neatly divided between the Centre and the States. This is the most striking feature of our federal Constitution.

4)  What is the Universal Adult Franchise?

Ans. Universal Adult Franchise is the voting right of every citizen who has attained the age of 18 years and above.

5)  How is the Indian Constitution partly rigid andpartly flexible?

Ans. In India, the process of Constitutional Amendment is not as difficult as that in USA, and notas easy as that in Great Britain.

6)  What does the term ‘sovereign’ mean?

Ans. The term ‘sovereign’ means that the people ofIndia  are free to decide their own affairs and policies, both external and internal and are not under any foreign rule.

7)  India is a secular state —– What does it mean?

Ans. The people of India are free to practice anyreligion of their choice. There is no official religion of the state and this make India a secular state.

8)  How can we say that the constituent Assembly represented a Mini-India?

Ans. The Constituent Assembly comprised members from all religious groups, language groups and from all the regions of India.

9)  Whose WILL is expressed in the Preamble to the Indian Constitution?

Ans. The WILL of the people of India is expressed in the Preamble to the Constitution of India.

10)  What is a Constitution?

Ans. A Constitution is a set of rules according to which the government of a country is run. India has a written Constitution.

11)  What does the term ‘integrity’ mean?

Ans. Integrity means that each and every part of the country is an integral part of India. No one  should play with the respect and honour of the country.

12) Mention any two unitary features of the Indian Constitution.

Ans.  Two unitary features of the Indian Constitution are—

  • The Central Government has much greater finances under its control than the states.
  • The Union List has not only more subjects but almost all the important powers like defence, foreign affairs, currency etc. Are with the Centre.

13) Name a foreign country which has the Cabinet form of Government.

Ans.  The United Kingdom has a Cabinet form of Government.

14) What is meant by single citizenship?

Ans.  Every Indian is a citizen of India, and not of the State to which he belongs. There is only one citizenship or single citizenship.

14) India is a republic—explain.

Ans. A republic is a nation which has an elected person as the Head of the State with no hereditary rights. The Indian President is an elected head. He is not a hereditical head.

15) what does Democratic mean?

Ans.  The word Democracy denotes that we have chosen democracy as our way of life and we will govern ourselves through democratic institutions.

16) What does the word Socialist mean?

Ans.  The word Socialist lay stress on the resolve of the Nation to strive for socialism that envisages equitable distribution of National income to all sections of the people.

17) State two importance of the Preamble.

Ans.  Two importance of the Preamble are—

  • It ensures to the individuals with all types of freedom that are necessary.
  • It envisages Justice for all the citizens of the Republic.

 

 

Leave a Reply

error: Content is protected !!