DIRECTIVE PRINCIPLES OF STATE POLICY

DIRECTIVE PRINCIPLE OF STATE POLICY

 

Short Answer Type Questions

1) What do you mean by the Directive Principle of State Policy?

Ans: Directive Principles of State Policy are the principles which the Indian Government must keep in mind while making or executing laws.

2) State two Directive Principles based on Gandhian ideals.

Ans:  Principles based on Gandhian ideals are: –

  1. i) Organisation of Village Panchayats.
  2. ii) Promotion of Cottage Industries.

3) Which Directive Principles affect the ‘Village Government’.

Ans: The Directive Principles based on the Gandhian ideals affect the ‘Village Government’.

4) Mention one Directive Principle of State Policy which aims at the upliftment of the weaker

section of the society.

Ans: Promotion of Educational and Economic Interests of Scheduled Castes, Scheduled Tribes and other weaker sections.

5) Mention the Directive Principle which aims at the protection of environment.

Ans: Protection and Improvement of Environment and safeguarding of Forests and wildlife.

6) Mention one Directive Principle which aims at the welfare of children.

Ans: Provision for Free and Compulsory Education for the children.

7) Mention the Directive Principle of State policy that refer to Public Health.

Ans: (i) Duty of the state to Raise the Level of Nutrition and the Standard of living and to Improve Public Health.

(ii) Prohibition of Intoxicating Drinks and Drugs.

8) Mention the Directive Principles of State Policy that refer to Ancient Monuments.

Ans: Protection of Monuments and places of objects of National Importance.

9) State One Directive Principle of State Policy in respect of Economic Equality.

Ans: Equal Pay for Equal Work for both Man and Women.

10) State one Directive Principle of State Policy in respect of Social Equality.

Ans: Promotion of Educational and Economic Interests of Scheduled Castes, Schedules Tribes and other weaker sections of the society.

11) Mention two Directive Principle of State Policy which have been implemented by the Central or a State Government.

Ans: Two Directive Principles of State Policy implemented are: –

  1. i) Provision for Free and Compulsory Education for the children.
  2. ii) Equal Justice and Free legal Aid.

12) In what part of the Indian Constitution are the provisions for a welfare state outlined?

Ans: The Directive Principles of State Policy are contained in part IV of the Indian Constitution.

13) What is the main purpose of the Directive Principles of State Policy in the Indian Constitution?

Ans: Directive Principles of State Policy give directions to the state for undertaking certain things for the welfare of the people.

14) How are the Directive Principles of the State Policy helpful in establishing a welfare state in India?

Ans: The Directive Principles of State Policy contributed a lot in establishing a welfare state in India by laying emphasis on Economic welfare, Social Justice and Law and administration.

15) State one Directive Principles of State Policy pertaining to Law, Justice and Administration.

Ans: Uniform Civil code for the citizens throughout the territory of India.

Long Answer Type Questions

1) State the difference between Fundamental Rights and Directive Principles of State Policy.

Ans: While the Fundamental Rights are justiciable. The Directive Principles of State Policy are non-justiciable that is if not given one cannot move court.

2) Into how many heads are the Directive Principles of State Policy classified?

Ans: The Directive Principle of State Policy are classified into five heads and these are: –

  • Gandhian Principles
  • Economic Equality
  • Principles Relating to Justice and Law
  • Protection of Environment and Monuments
  • International Peace and Security.

3) State one step of the Government taken for the economic welfare of the Rural areas.

Ans: In order to help the poor families in the rural areas various programmes such as the Integrated Rural Development Programme (IRDP) and Rural landless Employment Guarantee Programme (RLEGP) have been launched.

4) What step has the Government taken to ensure equal justice to all?

Ans: The Government provides free legal aid to those who themselves cannot engage lawyers.

5) How has the Gandhian Principles been executed by the Government?

Ans: The Panchayati Raj has been established in rural areas to promote the Gandhian Principle.

6) State the importance of the Directive Principles of State Policy in short.

Ans: The importance of the Directive Principles are as follows: –

(i) They may not be justiciable but have a socio-moral force behind them.

(ii) They have political and social sanctions behind them.

(iii) They will help Government in realising the target of a “Welfare State”.

7)  What are the Directive Principles pertaining to International peace and security?

Ans: Article 51 lays down the principles pertaining to International peace and security and states  that the state shall endeavour to: –

(i) Promote international peace and security.

(ii) Maintain just and respectable relations between nations.

(iii) Foster respect for international law.

(iv) Encourage peaceful settlement of international disputes.

8) Which article deals with the establishment of village Panchayats, explain.

Ans: Article 40 lays down that the state shall take steps to organise village panchayats.

9) If Directive Principles of state policy are non-justiciable then what is the use of incorporating them in the Constitution?

Ans: Even if these principles are not justiciable, they provide a yard-stick to the people to assess the credibility of the government and decide if they should allow it to carry on or to replace it by a new one.

10) How are the Directive Principles of State Policy criticised?

Ans: (i) Directive Principles of State Policy are only pious, wishful thoughts without any legal force behind them for their implementation.

(ii) They are useless provisions dependent on the moral sense of the rulers.

11)  What is the main purpose of the Directive Principles of State Policy in the Indian Constitution?

Ans.]  The Directive Principles of State Policy contributed a lot in establishing a Welfare State in India by laying emphasis on Economic Welfare, Social Justice and Law, Justice and Administration.

12)  Name any two principles pertaining to social uplift.

Ans.]  Two principles pertaining to social uplift are—

  1. I) In order to protect the Scheduled Castes and Scheduled Tribes from social injustice, untouchability has been declared an offence punishable by law.
  2. II) Seats have been reserved for the SC and ST in services as well as in educational institutions to promote the educational and economic interests of the weaker sections of the people.

13)  How has equal justice been pertained through the Directive Principles?

Ans.]  In order to pertain equal justice free legal aid has been provided to those people who themselves cannot engage lawyers.

14)  Name any two policies relating to economic welfare.

Ans.]  Two policies of economic welfare are—

  1. I) Many Land Reform Acts, like the Land Ceiling Act and the Abolition of Zamindari has been passed by the Government to ensure that the rural people have the right to an adequate means of livelihood.
  2. II) Nationalisation of banks, insurance companies and key industries have been done to ensure that the ownership of the material resources of the community are so distributed as to best subserve the common good.

15)  Name two initiatives of the Government to provide employment to the rural poors.

Ans.]  In order to provide employment to the rural poors, the Government has launched various programmes such as the Integrated Rural Development Programme (IRDP) and the Rural Landless Employment Guarantee Programme (RLEGP).

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

error: Content is protected !!