DIGESTIVE SYSTEM

 

BIOLOGY

DIGESTIVE SYSTEM

A. VERY SHORT TYPE QUESTION: –

  1. Write the types simple sugar.

Ans. Glucose, Fructose, Sucrose and Lactose.

  1. Write the example of complex sugar.

Ans. Starch is an example of complex sugar.

  1. Which food contains lactose?

Ans. Milk contains lactose.

  1. What is the simplest form protein?

Ans. Amino acid.

  1. Which Vitamin is not present milk?

Ans. Vitamin C.

  1. What is the cause of Scurvy?

Ans. Deficiency of vitamin e.

  1. What is the deficiency disease of calcium?

Ans. Rickets.

  1. Give examples of roughage.

Ans. I’sabgul and green vegetables.

B. FILL IN THE BLANKS: –

  1. _______ contains sucrose.

Ans. Sugarcane.

  1. _______ is made up of Carbon, Hydrogen and Oxygen.

Ans. Carbohydrate.

  1. Fats are made up of _____ and ______.

Ans. Fatly acid and Glycerol.

  1. Unpolished rice is source of ______ and _____.

Ans. Iron and Vitamin B complex.

  1. Lemon, orange, Tomato and Amla are found in __.

Ans. Vitamin e.

  1. Lack of Iron causes _______.

Ans. Anaemia.

  1. Deficiency of ______ causes goitre.

Ans. Iodine.

C. SHORT TYPE QUESTION: –

1) Write the examples of protein.

Ans. From animal and plant, protein can be obtained. Pulses, pea, gram rajma soyabean are obtained from plants.  Fish, meat egg are yield from animals.

2) How much vitamin is needed by body?

Ans.For functioning of body vitamins are very much important , but our body requires it  in very small quantities.

3) Define deficiency disease?

Ans. Absence of vitamins and minerals causing the diseases  called deficiency disease which is non-communicable disease. e.g. Scurvy, Ricket etc.

4) What are the source of vitamin ‘B’ Complex.

Ans. Unpolished rice, germinating seeds, milk, egg, meat and Yeast are sources of vitamin ‘B’ Complex.

5) Why vitamin D is called “Sunshine” vitamin.

Ans. Vitamin D is synthesised in the skin with the help of sunlight. It is only one vitamin which can be

synthesised in our body.  Hence vitamin D is known as Sunshine vitamin.

6) What is Xerophthalmia? How is it prevented?

Ans. Xerophthalmia is a disease where patient cannot see in night. This is also known as night blindness. This disease can be avoided by vitamin A rich food.

7) Why is roughage important? Give example of some roughage.

Ans. Roughage can  not be  digested in our stomach ; it helps to remove constipitation. Regular  roughage intake helps to clear our bowel. Some examples of roughage are Isabgul, Green leafy vegetable.

8) What are the source of Iodine?

Ans. Iodine is obtained mainly from salt fortified with iodine. Beside it, it is also found in seafood, sea plankton, vegetables like beat and turnip.

9) Classify nutrients.

Ans. Nutrients are grouped into five major group:

        a)Minerals: b)vitamins: c) Fats; d) Proteins; e) carbohydrates

10) Why do we need nutrient?

Ans. The body needs nutrients to perform   various metabolic functions like digestion, respiration etc. These nutrients can be found  in various food.

11) What is the function of Carbohydrates?

Ans. Carbohydrates provide instant energy directly in the time of intake.

12) Which stem is rich in starch?

Ans. Various cereal grains like rice, maize, wheat are rich in starch but out of the stems potato is an underground stem containing starch.

13) What is organ system?

Ans. Group of organs working together is called organ system. e.g. Nervous system, Digestive system, Respiratory system.

14) Write some examples of fat.

Ans. Fats are found in oil, milk, butter, ghee, nuts and red meat.

15) How does fat help in insulation?

Ans. Fat forms an insulating  layer under skin to prevent heat acting as insulator.  In this way fat layer  protects body from cold.

16) Which food is known as  energy giving food?

Ans. Carbohydrate and fat both are known as  energy giving food like (carbohydrate) rice, sugar, potato, honey, and (fat) oil, ghee, butter etc.

17) What is the reason  of  protein termed as body building food?

Ans. Proteins takes part in  building  and repairing  muscles and blood. Some parts of our body like hair and nails are made completely  of protein. That is why protein is called body building food.

18) state the reason for calling vitamins and minerals as protective food?

Ans. Vitamins and minerals together protect us from various non-communicable disease and help to keep our body healthy that is why these are called protective food.

19)What is mastication?

Ans.  Ingested food is first mechanically broken down in the month when we chew it with our teeth. This process is called mastication. This is also known as physical digestion.

20)What is Peristalsis?

Ans.  Peristalsis is a series of contraction down the wall of esophagus through which food is pushed down from month to stomach.

 

D. LONG TYPE QUESTION

1) How water is useful to us?

Ans. Water is essential for our survival.  Water helps to perform all biochemical reactions in our body. Food needs water to be digested . A large part of blood is water. Water also helps in releasing  sweat and urine ; in this way water helps in regulation of body temperature.

2)What is the function of gastric juice?

Ans.  The gastric juice contains

  1. Hydrochloric acid: It kills bacteria.
  2. Enzyme gastric lipase: It breaks fat.
  3. Enzyme pepsin: It breaks down protein into peptides.

3)How the food is absorbed?

Ans. The simplest  molecules of digested food are absorbed in the body mostly in jejunum & ileum of small intestine. The villi lining the inner surface of  jejunum & ilium facilitating absorption by providing a larger surface area. Digested food molecules enter the blood stream through the walls of the capillaries that supply blood to the villi. The blood carries them to the cells, where they are utilized.

4)Write few steps to maintain good health.

Ans. Steps to maintain good health are:

  1. We should eat at fixed hours.
  2. We should chew the food properly.
  3. We should wash our hand by hand wash before taking food.
  4. We should drink 3 liters to 5 liters water daily.
  5. We should go to bed early.

5)Describe the structure of small intestine.

Ans.  Small intestine is a long coiled tube measuring about 6 m. in an adult. Duodenum; Jejunum & ileum  are three distinct regions of small intestine. The inner surface of the small intestine has millions of folds or projections, shaped like finger called villi, help in absorption of food providing larger surface area.

 

 

 

Leave a Reply

error: Content is protected !!