NIV'S BLOG

Intelligence and career are the the Glory of our Niv Education

CLASS – VI SUBJECT – BIOLOGY TOPIC – THE SCIENCE OF LIFE LIVING AND NONLIVING SHORT QUESTIONS

1. Name five non-living substances behaving like

    living object.

Ans.  Fan (It runs by switching on)

              Vehicle (It runs by diesel)

              Train (It moves by electricity or diesel)

              River (It flows)

              Air (It blows).

-These are the non-living objects behaving like living object.

2.  Name two organisms made up of single cell.

Ans.Organism made up of single cell are- i) Bacteria,

ii)Amoeba.

3)  Name the instrument by which we can see tiny Object.

Ans. Microscope.

4)  Differentiate between Autotrophs and

Heterotrophs.

Ans.    Autotrophs                          Heterotrophs

i) Organism can make              i) Organism depend

their food by own.                     upon other organism

                                                                                     for food.

ii) All green plants are              ii) All animals are autotrophs.                                                    heterotrophs.

5)  Name the waste products released during

respiration.

Ans. Carbon dioxide and water vapour.

6)  How do autotrophs prepare their food?

Ans. Autotrophs make their food with the help of water, carbon dioxide, solar energy and their green pigment. The process is known as Photosynthesis.

7)  Mention two ways in which plants respond to stimuli.

Ans. Plant respond to stimuli by:

  1. Opening flower in presence of sunlight (e.g. Sunflower)
  2.  Dropping of leaf while touching (e.g. Touch-me-not plant)

8)  Mention two ways in which animals reproduce.

Ans.  Animals reproduce by:

i) laying egg (e.g. Bird, Fish, Snake)

ii) giving birth of young baby (e.g. human, dog, cow).

9) Name the process of throwing waste from

    body.

Ans.  Excretion.

10)  What does a life cycle consist of?

Ans. Life cycle consists of birth, growth, reproduction, ageing and birth.

11)  Fill in the blank: –

a) Energy is liberated from food during the process of________.

b) The ability of organisms to respond to  stimuli is called___________.

Ans. a) Respiration

              b) Sensitivity.

12) State the statement True/False: correct thefalse statement.

a) All animal cells are unicellular.

b) By seeds all plant grow.

Ans. a) False; All animal cells are unicellular or

multicellular.

b) False; All plants can grow either by seed orby vegetative part.

Long QUESTION

1)  Write down some characteristics of living things.

Ans. Some characteristics of living beings are: –

i) Living beings need food.

ii) Living beings respire.

iii) Living beings respond to stimuli.

iv) Living beings move.

v) Living beings reproduce.

2)  What do you mean by life span of leaving beings?

Ans. The time between the birth and death of an

organism is called life spam. Living beings have a definite life cycle, birth, growth, reproduction, ageing and death. The total to complete all these activities is called life spam.

3)  Give an example of a non-living thing than grow. How is this growth different from the growth of a living being?

Ans. Sugar crystal is a non-living object but when it is suspended in a sugar solution, sugar crystals are settled on them. In this way original sugar crystal grows in size.

Growth of non-living object Growth of living object                                                                 

i) It is done from outside.     i) It is done from inside.

ii) It is happened due to             ii) It is happened

deposition of other                                due to division substances on it.                                  of cells.

4)  How do plants throw out waste?

Ans. Plants have two types of wastes: Solid and Gas.

•Gaseous waste like Carbon dioxide and water vapour can be released through minute pores

called stomata present in their leaves.

•Solid wastes like various salts are stored in some parts of their body like leaves and bark. Plants shed their leaves and barks to expel the solid waste.

5)  How do plant and animals move? How is it different from movement in non-living things?

Ans. Plants do not have any specific organ for movement. They move towards the stimuli in response. Weak stem of climber plant twine around supports.Animals have specific organs for movement. By these organs they can move from one place to another.

Movement of living               Movement of non-living

          organism                                organism

i) This movement is             i) This movement is done

done by energy from   by using energy from

inside.                           outside.

ii) This movement is              ii) This movement is

controlled by living                controlled by outside

organism itself.                      energy source.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *