NIV'S BLOG

Intelligence and career are the the Glory of our Niv Education

CLASS – IX CIVICS OUR CONSTITUTION

Very short answer question

1)  When did the constitution of India come into force?

Ans. 26th January, 1950.

2)  What does the word ‘Constitution’ mean?

Ans. Constitution is a set of fundamental rulesaccording to which the government of acountry runs.

3)  Name the three organs of the government.

Ans. The three organs of the government are theexecutive, the legislature and the judiciary.

4)  Name four prominent members of the Constituent Assembly.

Ans. Jawaharlal Nehru, Rajendra Prasad, Dr. B.R. Ambedkar and Sardar Baldev Singh.

5)  Name one Christian member of the Constituent Assembly.

Ans. Dr. H.C. Mukherjee.

6)  Name the women members of the Constituent Assembly.

Ans. Sarojini Naidu, Dr. Vijayalakshmi Pandit,Durgabai Deshmukh etc.

7) What was the total strength of the ConstitutionAssembly before partition?

Ans. The total strength before partition was 389members.

8) Who was elected permanent President of the Constitution Assembly?

Ans. Dr. Rajendra Prasad.

9) Who is called the Father of the Indian Constitution?

Ans. Dr. Bhimrao Ambedkar.

10)  How many Articles and Schedules does theIndian Constitution has?

Ans. The Constitution contains 448 articles and 12 schedules.

11)  Who proposed the ‘Objectives Resolution’ inthe Constituent Assembly?

Ans. Jawaharlal Nehru moved the ‘Objectives Resolution’.

12)  Mention the date when the Constitution ofIndia was declared as passed.

Ans. November 26, 1949.

13)  What is a Preamble?

Ans. Preamble is the introductory part of the Constitution.

14)  Name the body which framed the Constitution of India.

Ans. The Constituent Assembly.

15)  Who was the Chairman of the DraftingCommittee?

Ans. Dr. B. R. Ambedkar.

16)  Name one Anglo-Indian member of the Constituent Assembly.

Ans.  Frank Anthony.

Long Question

1)  What is the difference between a rigid and a flexible Constitution?

Ans. A rigid Constitution is one in which the process of amending the Constitution is not very easy. Example – The U.S. Constitution. A flexible Constitution can be amended easily.Example – The British Constitution.

2)  What Fundamental Rights are enumerated inthe Constitution?

Ans. (i) Right to Equality                               

(ii) Right to Freedom

(iii) Right against Exploitation   

       (iv)Right to Freedomof Religion                         

       (v) Cultural and Education Rights                       

      (vi) Right to Constitutional Remedies               

      (vii) Right to education.

3) Mention any one federal feature of our Constitution.

Ans. The law-making powers in India are neatly divided between the Centre and the States.

4)  What is the Universal Adult Franchise?

Ans. It is the voting right of every citizen who has attained the age of 18 years and above.

5)  How is the Indian Constitution partly rigid andpartly flexible?

Ans. In India, the process of Constitutional Amendment is not as difficult as in USA, and notas easy as in Great Britain.

6)  What does the term ‘sovereign’ mean?

Ans. The term ‘sovereign’ means that the people ofIndia decide their own affairs and policies,

   both external and internal and are not under any foreign rule.

7)  India is a secular state —– What does it mean?

Ans. The people of India are free to practice anyreligion of their choice. There is no official religion of the state.

8)  How can we say that the constituent Assembly represented a mini-India?

Ans. The Constituent Assembly comprised members from all religious groups, language groups and from all the regions of India. Therefore, it can be said to be a mini-India.

9)  Whose WILL is expressed in the Preamble to the Indian Constitution?

Ans. The WILL of the people of India is expressed in the Preamble.

10)  What is a Constitution?

Ans. A Constitution is a set of rules according to which the government of a country is run.

11)  What does the term ‘integrity’ mean?

Ans. Integrity means that each and every part of the country is an integral part of India. No one  should play with the respect and honour of the country.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *